10. syys, 2018

Haastattelu Osaajia.fi sivustolla

Hiljainen, kaunis maailma

Petra Erätuli-Kola on kahden koululaisen äiti, yksi Osaajia.fi:n neljästä upeasta suojelijasta sekä Innovation House Finlandin perustajaosakas ja toimitusjohtaja. – Innovation House Finlandissa meidän intohimo on auttaa yrityksiä kansainvälisessä kasvussa, viedä suomalaisia innovaatioita maailmalle ja tuoda näille upeille yrittäjille positiivista näkyvyyttä.Petra uskoo, että mitä vaan voi saavuttaa, jos uskoo tavoitteeseensa ja on valmis tekemään paljon töitä sen eteen.

 – Olen hullu innostuja, joka tarttuu härkää sarvista ja valloittaa vuoret niin halutessaan, Petra hymyilee.

Hänen intohimonaan on projektien loppuun saattaminen uusien innovaatioiden avulla.

Miksi olet kiivennyt vuorille?

Petra on käynyt Mount Everestin perusleirissä, valloittanut Olympos-vuoren, kärsinyt vuoristotaudista ja voittanut itsensä kamppailussa, johon halusi. Häntä vievät eteenpäin haasteet ja myönteinen tapa suhtautua uusiin asioihin oppimiskokemuksina.

– Olin miettinyt omassa elämässäni pitkään, miten voisin haastaa itseni ja löytää uusia tavoitteita, joita kohti voisin määrätietoisesti puskea. Kaksi lastani oli kasvanut ohi pikkulapsivaiheen, ja työelämäkin oli tasoittumassa, hän kuvaa.

– Minua kiinnostaa muutos, omien voimien vieminen äärirajoille ja selviytyminen haastavissa olosuhteissa. Luonto, sen kauneus ja hiljaisuus merkitsevät minulle tosi paljon.

– On vaikuttavaa olla ihan elämän perusasioiden äärellä. Saanko tarpeeksi ravintoa, lämpöä ja lepoa? Ja toisaalta, ihan erilaisessa ympäristössä voi samalla syntyä uusia raikkaita ajatuksia.

Vaikea yllätys

Petran iso unelma on muuttaa suomalaista työkulttuuria: hän haluaa tehdä siitä avoimempaa ja myynnillisempää. – Haluan, että suomalaisessa työelämässä kunnioitetaan enemmän inhimillistä ihmisyyttä, yrittäjyyttä ja ihmisten työkykyä.

– Työ on aina vienyt minua mukanaan ja olen tosi kiitollinen siitä, että olen saanut työskennellä innostavien asioiden parissa ja saanut riittävästi haasteita. Rakastan työtäni. Meillä on kunnia Katja Aallon kanssa Innovation House Finlandissa toimia osana mieletöntä työyhteisöä.

Työn ulkopuolella Petran tärkein tehtävä on äitiys ja autokuskina toimiminen kahdelle rakkaalle lapselle. Ja tietenkin pienestä koiranpennusta huolehtiminen ja aika oman miehen kanssa.

– Varmaan yllättävintä työuralla on ollut se, kun vajaa vuosi sitten selvisi, että olen synnynnäisesti kuulovammainen. Oli mullistavaa saada tietää, että en ole koskaan kuullut kunnolla ja varsinkin konsonantit ovat puuttuneet lähes kokonaan kuullusta puheesta. Se selitti monta juttua. Olin ihmetellyt, miksi välillä olen paininut kielellisesti haasteellisissa tilanteissa, vaikka olen asunut ulkomaillakin pari kertaa Lontoossa ja Singaporessa, Petra hymyilee.

– Olen ajan saatossa kehittynyt aika taitavaksi huuliltalukijaksi ja nauttinut omasta ihanan hiljaisesta maailmasta.

– Jos haluan vielä Osaajia.fi:n suojelijana jotain sanoa, niin ottakaa vastoinkäymiset ylitettävinä haasteina ja iloitkaa aidosti toisten onnistumisista. Uskon kovasti, että niillä taidoilla pääsee elämässä pitkälle.