9. maalis, 2021

Etätyösuositus muovaa toimistokulttuurin uuteen uskoon / Eventolehti

Koronapandemia on tuonut toimistokulttuuriin ennennäkemättömiä mullistuksia. Joustavilla toimitilaratkaisuilla, virtuaalisilla tapahtumilla ja luonnon lähellä olevilla etätyömahdollisuuksilla voidaan luoda jatkossakin mahdollisuuksia kohtaamisille sekä parantaa työntekijöiden hyvinvointia.

Koronapandemian myötä annetut etätyösuositukset ovat mullistaneet toimistokulttuuria. Petra Erätuli-Kola on nähnyt muutamassa kuukaudessa niin työkulttuurissa kuin digitalisaatiossa suuremman muutoksen kuin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Erätuli-Kola on toimistopalveluita tuottavan Innovation Homen toimitusjohtaja ja toinen perustajista. Digiloikasta ja etätyön lisääntymisestä huolimatta ihmisten tarve kohtaamisille ei kuitenkaan ole kadonnut. Innovation Homen coworking-keskuksissa tärkein tekijä ovat olleet jäsenten väliset kohtaamiset, joita pyritään avittamaan myös keskuksia pyörittävien yhteisömanagerien toimesta.

– Niin sanotun työelämän leirinuotion ylläpitäminen on työntekijöidemme päätehtävä. Haluamme mahdollistaa jäsenten välisen jakamisen niin osaamisen, verkostojen kuin kokemuksien saralla.

Korona on kuitenkin pakottanut sulkemaan Innovation Homen yleiset tilat jäsenten turvallisuuden takaamiseksi. Kohtaamisia on tämän vuoksi täytynyt luoda uudella tavalla.

– Mietimme silloin pandemian tultua, miten voimme aidosti ylläpitää yhteisöllisyyttä. Siihen työkaluksi koodattiin yhdessä erään jäsenyrityksemme kanssa sovellus, johon rakennettiin kaikki palvelumme virtuaalisesti. Sovelluksessa voi myös tehdä matchmakingiä ja hakea kontakteja.

Lisäksi kohtaamisia on järjestetty virtuaalitapahtumien muodossa.

– Virtuaalisilla aamukahveilla meillä on usein alustamassa upeita asiantuntijoita, kuten Supercellin Ilkka Paananen ja yrittäjä Peter Vesterbacka.

Etätyön ja loman yhdistäminen tulevaisuutta

Erätuli-Kola uskoo, että tulevaisuudessa yritysten täytyy kilpailla siitä, miten työntekijät saadaan paikan päälle työpisteille. Etätyön tuomat vaihtoehdot mahdollistavat myös luonnon läheisyydessä oleilun ja työn yhdistämisen tavalla, joka tulee edistämään työhyvinvointia.

– Jos työnantaja pystyy tarjoamaan työskentelymahdollisuuksia esimerkiksi Lapista, tulee se olemaan suuri voimavara.

Itsekin paljon Lapissa aikaa viettävälle Erätuli-Kodalle olikin luonteva jatkumo perustaa Innovation Homen uusin yksikkö Leville. Idea lähti alun perin omasta tarpeesta, kun perheen kanssa mökissä etätöiden ja -koulun toteuttaminen muodostui haasteelliseksi sekä palavereihin tarvittavan rauhallisen ympäristön että riittävien tietoliikenneyhteyksien takia. Keskustelut paikallisten yrittäjien kanssa sytyttivät kipinän myös auttaa koronasta kärsivää aluetta etätyökulttuuria rakentamalla.

– Näen, että Levillä on edellytykset olla maailmanlaajuisesti edelläkävijä etätyölokaationa.

Yhteistyössä Visit Levin kanssa toteutetut koronaturvalliset privaattitoimistot sekä coworking-tila on otettu Levillä hyvin vastaan. Erätuli-Kola uskookin, että myös perheen kanssa lomailun ja etätyön yhdistäminen onnistuu Levillä uusien palveluiden ansiosta.

– Olen itsestäni huomannut, että tuottavuuteni ja hyvinvointini on parantunut, kun olen päässyt työskentelemään Levin pisteellemme. Työn jaksottaminen onnistuu luonnon keskellä kotitoimistoa paremmin, kun työn lomassa ulkoilemaan lähteminen tapahtuu luontevasti.

Kuka?

Petra Erätuli-Kola

  • Kautta työuran uskonut siihen, että ihmisistä huolta pitämällä saadaan myös yrityksen kassaan euroja.
  • Tällä hetkellä Innovation Homen toimitusjohtaja.
  • Ennen sitä työskenteli 14 vuotta lentokenttäpalveluita tuottavassa Airprossa, kontaktoitui kansainvälisesti äitiysloman aikana Singaporessa ja Suomeen paluun jälkeen edisti työhyvinvointia kehityspäällikkönä suuryritysasiakkaiden parissa Eläkevakuutusyhtiö Varmassa.