Piilaakson kuulumisia: OpitAjattelin että juuri nyt on oikea hetki vetää yhteen Piilaakson kuulumisia ja kaikkia oppeja, mitä olemme reissusta saaneet. Sydän täynnä kiitollisuutta aloitimme kotimatkan takaisin Suomeen. 

 

Kaikista eniten jäi mieleen positiivinen ja kannustava asenne, innovaatiot, innokkuus, yhteisöllisyys, ihanat ihmiset, uskomaton teknologia, upea luonto, ystävien ja perheen kanssa vietetty yhteinen aika,  suvaitsevaisuus, tekoälyn hyödyntäminen ja miellyttävä ilmasto.

 

Toisella puolella kehittämistä asioista mieleen tulee paikan kalleus, eriarvoisuus, kodittomuus, kova aikaero, turvallisuus paikoitellen ja lopuksi pienenä huomiona jaettavien ulkokuntosalien puuttuminen.

 

Perheenä se, että kaikki joutuvat oppimaan uutta ja menemään jos ei päivittäin niin viikoittain epämukavuusalueilleen, niin juuri se toi myös mieletöntä yhteenkuuluvuutta. Oli just nyt parasta aikaa reissata teinien kanssa ja en usko, että kukaan unohtaa koskaan tätä yhdessä jaettua kokemusta. 

 

Mitä se Piilaakso sitten  on? Se on alue joka sijaitsee Kaliforniassa Yhdysvalloissa ja on maailmanlaajuisesti tunnettu teknologian keskus. Piilaakson alueella asustelee eri arvioiden mukaan noin 3 miljoonaa ihmistä. Se on koti monille maailman johtaville teknologiayrityksille, kuten Googlelle, Applelle, Metalle, Anvidialle ja monille muille. Piilaakso on symboli teknologian innovaatioille ja menestykselle, mutta siitä voi myös oppia paljon muuta kuin pelkästään teknologian alalta.

 

Yksi tärkeimmistä opetuksista, jonka Piilaaksosta voi saada, on yrittäjyyden ja sen asenteen sekä innovoinnin merkitys. Piilaakson menestys ei ole tapahtunut sattumalta, vaan se on seurausta monien lahjakkaiden yksilöiden, kohtaamisten ja yritysten jatkuvasta pyrkimyksestä kehittää uusia ideoita ja ratkaisuja auttaakseen maailmaa ratkomaan ongelmia. Piilaakson menestyneet yrittäjät ovat rohkeasti tarttuneet haasteisiin ja luoneet uusia markkinoita. Kertaakaan täällä pitchatessa jotain uutta yritysidea, kukaan ei ole vähätellyt tai naureskellut ideoille. Päinvastoin mitä menestyksekkäämpiä yrittäjiä tapasin reissulla, sitä enemmän he kannustivat ja sparrailivat. Omalla työllään he ovat osoittaneet, että innovointi ja riskin ottaminen voivat johtaa suuriin tarinoihin. 

 

Toinen tärkeä oppi Piilaaksosta on kotiin viemisiksi yhteistyön merkitys. Vaikka kilpailu on kovaa kaikilla elämän osa-alueilla, Piilaaksossa yritykset, yliopistot ja täällä vierailevat tekevät yhteistyötä jakaen tietoa ja dataa keskenään. Tämä auttaa kaikkia osapuolia kehittämään parempia ratkaisuja ja edistämään koko teknologia-alaa. En malta odottaa mitä kaikkea voimme Suomessa hyödyntää. Itseä kiinnosti erityisesti kiinteistöihin, kaupunkisuunnitteluun ja rakentamiseen liittyvät avoimet tietopankit. Piilaaksossa on luotu monia innovaatioita, joiden taustalla on useiden yritysten yhteistyö. Tämä osoittaa, että avoimuus ja yhteistyö voivat tuoda merkittäviä etuja kaikille osapuolille.

 

Piilaaksosta voi myös oppia jatkuvan oppimisen ja kehittymisen tärkeyden. Teknologia kehittyy nyt niin suurella vauhdilla, että pitää olla hyvin hereillä, jos haluaa seurata mitä alalla tapahtuu ja pitää itsensä kilpailukykyisenä. Piilaakson menestyvät ihmiset ovat yleisti avoimia uusille ideoille ja innokkaita kehittämään taitojaan ja osaamistaan. He tiedostavat, että oppiminen ei koskaan lopu ja että jatkuva kehittyminen on avain menestykseen.

 

Jäi valtava palo ja myös velvollisuuden tunto välittää kaikki oppimamme tieto eteenpäin ja tuoda kulttuuria mukanamme kotimaisiin yrityksiin. 

 

Nöyrät ja isot kiitokset kaikille #piilaaksonkuulumisia seuranneille ja perheemme reissun mahdollistaneille. Kiitos on tässä kohdin pieni sana, mutta uskon että se kantaa monta hedelmää sisällään tulevaisuuteen. Edelliseltä reissulta syntyi Innovation Home:n tarinan alku idea. 


Ps. Osa tätäkin blogia on kirjoitettu tekoälyä hyödyntäen.

 

#piilaaksonkuulumisia #innoivointi #yhteistyö #piilaaksonopit #teknologia #tekoäly #kestäväkehitys #jatkuvaoppiminen


Jaa tämä sivu

Piilaakson kuulumisia: Lake Tahoe


Lake Tahoe tarjosi uskomattoman sekoituksen upeita maisemia ja rauhoittavaa luontoa. Kimalteleva vesi, joka heijasteli vuorten lumihuippuja, vei sanattomaksi. Järven turkoosi sävy ja puhtaus oli jotain niin kaunista. 🩵

 

Illan hämärtyessä istuimme paljussa katsellen tähtien loistoa ja jakamalla tarinoita ystävien kanssa. Tuntui kuin aika olisi pysähtynyt ja hetket muuttuneet ikuisiksi muistoiksi.

 

Kiitos upeat ikimuistoisista V:n juhlista ja viikonlopusta. 


Mielenkiintoisia yksityiskohtia

Lake Tahoesta, joka on yksi Yhdysvaltain suosituimmista lomakohteista ja kuuluisa kauniista maisemistaa:


  1. Lake Tahoe sijaitsee Kalifornian ja Nevadan osavaltioiden rajalla Sierra Nevadan vuoristossa. Järvi on jaettu kahteen osaan, joista suurempi osa sijaitsee Nevadassa.

   

  2. Lake Tahoe on Yhdysvaltain toiseksi syvin järvi Crater Laken jälkeen. Sen syvin kohta on yli 500 metriä.

   

  3. Järvi on yksi maailman kirkkaimmista järvistä. Sen vesi on niin puhdasta, että valkoiset esineet voivat näkyä jopa 70 jalan (21 metrin) syvyydessä.

   

  4. Lake Tahoe on kuuluisa ulkoilumahdollisuuksistaan. Alueella voi harrastaa esimerkiksi hiihtoa, lumilautailua, pyöräilyä, patikointia, veneilyä ja kalastusta. Talvisin laskettelukeskukset houkuttelevat matkailijoita ympäri maailmaa.

   

  5. Järven ympärillä on useita suojelualueita, kuten Lake Tahoelle omistettu luonnonpuisto, joka on yksi Yhdysvaltain vanhimmista kansallispuistoista.

   

  6. Lake Tahoella on myös kulttuurisia nähtävyyksiä, kuten historiallinen Vikingsholm Castle, joka on norjalaisen arkkitehtuurin innoittama. Se on yksi alueen suosituimmista vierailukohteista.

   

  7. Järvi on suosittu myös julkkisten keskuudessa. Useat kuuluisuudet omistavat loma-asuntoja Lake Tahoella, ja se on ollut suosittu kuvauspaikka elokuville ja televisiosarjoille.

   

  8. Lake Tahoe on myös suosittu häämatkakohde. Romanttiset maisemat, ulkoilumahdollisuudet ja ylelliset lomakohteet houkuttelevat monia pareja viettämään häämatkaansa alueella.

   

  9. Järven ympärillä on useita upeita näköalapaikkoja, joista voi ihailla järven kauneutta ja ympäröiviä vuoria. Esimerkiksi Emerald Bay State Park tarjoaa upeat näkymät järvelle ja sen ympäristöön.

   

  10. Lake Tahoella järjestetään myös erilaisia tapahtumia ja festivaaleja ympäri vuoden, kuten musiikkifestivaaleja, urheilukilpailuja ja taide- ja kulttuuritapahtumia. Tapahtumat houkuttelevat kävijöitä eri puolilta maailmaa.


  #laketahoe #ystävät #piilaaksonkuulumisia #lomallaviimeinkin


  Jaa tämä sivu

  Piilaakson kuulumisia: Opiskelu


  Meille tuli upea mahdollisuus päästä viettämään paikallisia High Schoolin ja Middle Schoolin valmistujaisia Piilaakson reissussa.


  Olen myös keskustellut ja kysellyt paljon aiheesta vanhemmilta ja täällä opiskelevilta. Ehkä eniten on jäänyt mieleen se, että nuoret alkavat kirjoittamaan tarinaansa valmistautuessaan hakemaan yliopistoihin, missä jokainen vapaaehtoistyö- ja harjoittelu, kehittää tarinaa eteenpäin.

  Yliopistoihin hakeminen on vaativaa puuhaa ja ei riitä että kaikki arvosanat olisivat super- hyviä, kun  hakijoita on huippu kouluja kohti paljon enemmän kuin sisään pääsijöitä. Mietin että miten hienoja yrittäjiä heistä voi tulevaisuudessa tulla, kun pitchit on kunnossa ja sen takana oleva ajattelu jo nuorena.


  Innostuin tästä kysymään tekoälyltä millaista opiskelu ylipäänsä on täällä Piilaaksossa.

   

  Lasten koulunkäynti Piilaaksossa riippuu perheen asuinpaikasta ja siitä, mihin kouluun heidät on rekisteröity. Piilaaksossa on useita erilaisia ​​kouluvaihtoehtoja, kuten julkisia kouluja, yksityisiä kouluja ja kotona opiskelu. Kotikoulutus on myös suosittu vaihtoehto Piilaaksossa. Tämä antaa vanhemmille mahdollisuuden opettaa lapsiaan kotona ja räätälöidä opetussuunnitelmat heidän tarpeidensa mukaan. Tämä voi olla houkutteleva vaihtoehto, jos perheen aikataulu on joustava tai jos lapsella on erityistarpeita.

   

  Peruskoulut Piilaakson alueella noudattavat yleisesti ottaen Kalifornian osavaltion opetussuunnitelmaa, joka on suunniteltu tarjoamaan opiskelijoille perustiedot ja -taidot lukemisessa, kirjoittamisessa, matematiikassa, tieteessä, yhteiskuntatieteissä, taiteessa ja liikunnassa. Piilaakson alueella on myös monia kouluja, jotka ovat erikoistuneet tiettyihin aloihin, kuten STEM (Science, Technology, Engineering, and Math) -opetukseen. Nämä koulut tarjoavat opiskelijoille mahdollisuuden oppia syvällisemmin tieteen, teknologian, insinööritieteiden ja matematiikan aloilta. Peruskoulujen yhteydessä on myös usein tarjolla monia ylimääräisiä ohjelmia ja aktiviteetteja, kuten urheilu, musiikki, taiteet ja vapaaehtoistyö. Näiden ohjelmien avulla opiskelijat voivat kehittää taitojaan ja kiinnostuksenkohteitaan ja saada lisää kokemuksia.

   

  Julkinen peruskoulu Piilaakson alueella on yleensä ilmainen tai hyvin edullinen. Yksityiskoulut voivat kuitenkin olla huomattavasti kalliimpia, ja hinta vaihtelee koulun sijainnin, maineen ja opetussuunnitelman mukaan. Yksityiskoulujen hinnat voivat vaihdella 20 000 dollarista yli 50 000 dollariin vuodessa, ja tähän hintaan saattaa sisältyä esimerkiksi koulupaikka, kirjat, kuljetus ja ateriat. Joissakin kouluissa saattaa olla lisämaksuja esimerkiksi lisätunneista, erikoisohjelmista tai tapahtumista.

   

  Piilaaksossa sijaitsevien yliopistojen lukukausimaksut vaihtelevat merkittävästi yliopistoittain, opiskelijan kansalaisuuden ja opiskelijan opintolinjan mukaan. Esimerkiksi Kalifornian yliopistojärjestelmän (University of California) lukukausimaksut ovat noin 12 570 dollaria kalifornialaisille opiskelijoille ja noin 44 000 dollaria ulkomaalaisille opiskelijoille lukukautta kohti. Yksityiset yliopistot, kuten Stanford University ja Santa Clara University, voivat olla huomattavasti kalliimpia, jopa yli 60 000 dollaria vuodessa. Lisäksi yliopistoon liittyvät kulut, kuten asuminen, ruoka, kirjat ja muut kulut, voivat nousta useisiin tuhansiin dollareihin vuodessa. On tärkeää huomioida, että yliopistot tarjoavat usein apurahoja ja muita taloudellisia tukia opiskelijoille, joten opiskelijoiden kannattaa tutkia erilaisia ​​rahoitusvaihtoehtoja ja hakea apurahoja ja avustuksia, jotka voivat auttaa kattamaan kuluja.

   

  Yhdysvaltain Piilaakson alueella opiskelu on erittäin haastavaa ja kilpailullista. Piilaakson yliopistot, kuten Stanford ja UC Berkeley, ovat tunnettuja korkeasta akateemisesta tasostaan ja vaativista opinto-ohjelmistaan. Opiskelijat työskentelevät jatkuvasti kovasti ja kilpailevat suosituista kursseista ja tutkimusprojekteista. Opiskelijoiden odotetaan myös olevan erittäin aktiivisia ja sitoutuneita opiskeluunsa, ja monet osallistuvat vapaaehtoistyöhön, urheiluun ja muihin ylimääräisiin aktiviteetteihin.

   

  Piilaakson alueella on myös paljon teknologiaan ja innovaatioihin liittyviä tapahtumia ja seminaareja, joihin opiskelijat voivat osallistua. Tämä tarjoaa mahdollisuuden verkostoitua ja oppia lisää alan uusimmista kehityksistä. Kaiken kaikkiaan Piilaakson alueella opiskelu on erittäin vaativaa, mutta myös palkitsevaa. Opiskelijat saavat erinomaisen koulutuksen ja mahdollisuuden verkostoitua tulevien työnantajiensa kanssa. Opiskelu myös muuttuu vauhdilla tekoälyn tulemisen myötä ja keskittyy oppimiseen.


  Kuva: Paikallisista valmistujaisista! Paljon onnea upeat ja rakkaat nuoret


  #Piilaaksonkuulumisia #opiskelu #valmistujaiset #tekoäly

  Jaa tämä sivu

  Piilaakson kuulumisia: Tekoäly ja tulevaisuus


  Oli kunnia saada olla mukana Nordic Innovation Housen järjestämässä Nordic Academic Meetup - AI In the service of humanity -tapahtumassa.

   

  Panelisteina oli tutkijoita terveydenhuollosta, liikkumisesta ja energiapuolelta. Panelistit avasivat miten tekoäly vaikuttaa tulevaisuudessa ja miltä vuonna 2030 näyttää heidän aloillaan ja miten nämä kaikki yhdistyvät.

   

  Terveydenhuollon puolella tekoäly tulee varmasti suuntaamaan resursseja sinne mihin eniten tarvitaan, karsimaan turhia tutkimuksia pois ja auttamaan sairaudenhoidossa. Tekoälyä voidaan käyttää esimerkiksi sairauksien diagnosointiin, hoidon suunnitteluun ja seurantaan, lääkkeiden kehittämiseen ja terveydenhuollon prosessien tehostamiseen. Kaiken kaikkiaan tekoälyn vaikutukset terveydenhuoltoon vuonna 2030 ovat suuret ja voivat johtaa parempaan potilashoitoon, lääkekehitykseen ja terveydenhuollon prosessien tehostamiseen.

   

  Mielenkiintoisia ajatuksia oli myös energian kulutuksesta ja siitä miten meitä kuluttajia voidaan ohjata vähentämään turhaa energian kulutusta ja myös mahdollisista uusien energian lähteiden syntymisestä. Tekoälyä voidaan käyttää esimerkiksi energiankulutuksen optimointiin, älykkääseen sähköverkon hallintaan ja uusiutuvien energialähteiden tehokkaampaan hyödyntämiseen. Älykkäiden energiamittareiden avulla kuluttajat voivat seurata ja hallita omaa energiankulutustaan reaaliajassa, mikä voi johtaa energiansäästöihin. Tekoälyllä varustetut energiayhtiöt voivat myös ennustaa kulutuksen huippuhetkiä ja tasata kuormitusta paremmin. Lisäksi tekoäly voi auttaa optimoimaan energiantuotantoa uusiutuvien energialähteiden kuten aurinko- ja tuulivoiman kohdalla. Tekoäly voi esimerkiksi ennustaa sääolosuhteita ja säätää voimaloiden tuotantoa sen mukaan.

   

  Liikkumiseen kaavaillaan automaattisia autoja, sähkömoottoripyöriä ja mahdollisuuksia pilkkoa matkaa ja esim. hoitaa maksu yhdellä välineellä, vaikka taittaisit osan matkasta sähköfillarilla tai automaattisella autolla. Autonomiset ajoneuvot ovat todennäköisesti yleistyneet huomattavasti vuoteen 2030 mennessä. Tekoälyn avulla ajoneuvojen ohjaus on mahdollista ilman kuljettajaa, mikä voi parantaa liikenneturvallisuutta ja liikenteen sujuvuutta. Lisäksi autonomiset ajoneuvot voivat kuluttaa vähemmän polttoainetta ja tuottaa vähemmän päästöjä, kun ajoneuvojen käyttöä voidaan optimoida tekoälyn avulla. Liikenteen ennustaminen ja ohjaus ovat myös tekoälyn avulla mahdollista. Liikenteen sujuvuutta voidaan parantaa, kun tekoäly seuraa liikennettä ja tarjoaa reaaliaikaista tietoa ruuhkista ja mahdollisista ruuhkien syistä. Tämän avulla voidaan ohjata liikennettä tehokkaammin ja ennaltaehkäistä ruuhkia. Ehkäpä Piilaakson julkista liikennettä yhtenäiseksi luova Seamless pystyy jo omaksumaan jo osan tätä suunnittelussa www.seamlessbayarea.org

   

  Mielenkiintoista oli, miten asiantuntijat pallottelivat myös alojen keskinäisiä mahdollisuuksia. Nyt jo älykellosta, -puhelimesta ja -sormuksista saa valtavasti tietoa meidän liikkeistä ja terveydestä. Esimerkiksi älykellosta voi lähettää sydämenseurantaa suoraan lääkärille ilman raskaita vanhan ajan Holter-tutkimuksia. Voisiko olla mahdollinen ajatus että tulevaisuudessa autonpenkki esim. tunnistaisi mahdollisen sydänkohtauksen ja ajaisi suoraan sairaalaan? 

   

  Kehitys kehittyy nyt vauhdilla ja tutkijat pitivät keskeisinä kysymyksinä turvallisuutta, vastuullisuutta ja tekoälyyn liittyviä eettisiä kysymyksiä.

   

  Itse en usko että ihmisen tekemän työn tarve koskaan muuttuisi, vaan se tulee kehittymään ja tuo siihen mahdollisuuksia että voimme käyttää energiaamme sinne mitä oikeasti haluamme tehdä ja missä olemme hyviä.

   

  Mitä fiiliksiä tekoäly sinulle tuo? Olisi hieno kuulla myös futuristien ajatuksia siihen, miten AI tulevaisuudessa kannustaa meitä tekemään parempia päätöksiä ja esim. matkustamaan osan matkaa kävellen tai pyörällä?

   

  Ps. Paketoin kaikesta täältä oppimastani luennon, mitä saa varata jo syksyksi.

   

  Kuva: Paneli NIH, vetäjänä Minna Holopainen

  #Piilaaksonkuulumisia #Tekoäly #AI #Tulevaisuus

  Jaa tämä sivu

  Piilaakson kuulumisia: yhteisö


  Kuva: Kirja Muutoksentekijät 2023, Arto Kuusinen &  Ari Kauhanen

  #Muutoksentekijät www.muutoksentekijat.fi

  Tervetuloa kesäkuu! Viime viikko oli mukavaa härdelliä. Alkuviikosta oli hallitusten kokouksia ja keskiviikkona vietettiin isoa hetkeä, kun Muutoksentekijät-kirja näki viiden vuoden jälkeen päivänvalon. Oli kunnia saada Innovation Homen tarina tähän mukaan. Iso kiitos kun sain olla virtuaalisesti mukana kirjanjulkkareissa. Suomesta tulleet loppuyön puhelut tekivät superiloiseksi ja saivat hihittämään täällä lounasaikaan.

   

  Iloiseksi on tehnyt myös se, kun olen saanut niin kivoja viestejä Piilaakson suomalaisyhteisöltä sekä kutsuja mukaan mm. hiking-retkille ja AI-tech -tapahtumiin. Oikeasti nämä ovat kultaakin arvokkaampia ja auttavat niin paljon sopeutumisessa, kun saa tunteen kuulumisesta yhteisöön.

   

  Viikko toi myös mahdollisuuden tavata lahjakkaita koodareita, jotka ovat onnistuneet tekemään hienot urat täällä Piilaaksossa. 

   

  Mitä enemmän kuulee hienoista yrityksistä ja mitä startupit tekevät täällä sen enemmän tulee olo, että miksi noin ei ole tehty aikaisemmin. Piilaakso on edelläkävijä kehityksessä. Oma mielikuvitus ei ole edes riittänyt ajattelemaan aikaisemmin, miten teknologiaa pystyy hyödyntämään lähes jokaisessa asiassa.

   

  Lapsilla alkaa olla koulu-urakka takana. Täytyy kiittää lasten kouluja, miten hienosti koulut tukivatkaan tätä meidän perheen irtiottoa. Kauniasten lukio myös järjesti pojalle mahdollisuuden tehdä tehtäviä ja kokeita etänä. Hienosti ovat nuoret muutenkin tsempanneet. Kuitenkin kaikki tuttu ja turvallinen on otettu pois ja pitää oppia valtavasti uusia asioita ja tapoja toimia. Sopeutumista on helpottanut se, että he ovat käyneet peruskoulut englanniksi. Jälkikäteen olen kiitollinen, että jaksoimme kuskata lapsia vähän kauemmaksi kouluun.  

   

  Loppuviikon vietin Los Angelesissa tutustuen paikalliseen businesskulttuuriin, verkostoituen ja vanhoja tiimikavereita & ystäviä nähden. Tuntui niin hyvältä kaiken etätyön jälkeen olla käymässä Santa Monicassa ja nähdä taas ihmiset ja paikat livenä ♥️

   

  Kiitän koko sydämestä teidän privaviesteistä ja palautteesta blogille, ne tekevät koko bloginkirjoittamisen mielekkääksi, oikeasti on kiva kuulla että tätä luetaan. Laittakaa ihmeessä viestiä, mistä haluaisitte kuulla ensiviikolla lisää tai jos voin jotenkin olla avuksenne. 

   

  Paljon onnea kaikille valmistuneille ja hyvää kesälomaa koululaisille ☀️

   

  Kuva: Los Angeles, Sirpan ja Leenan kanssa lounaalla

   

   #piilaaksonkuulumisia #yhteisö

  5. Kesäkuu, 2023

  Jaa tämä sivu

  Meillä on Katjan kanssa suuri kunnia olla mukana Ari Kauhasen ja Arto Kuusisen tänään julkaistavassa Muutoksentekijät- kirjassa. Kirjasta löytyy yrittämisen tarinamme, joka lähti käyntiin ystävyydestä Kalajärven yläasteelta ja siitä miten siitä kovalla työllä kasvoi rohkea unelma muuttaa suomalaista työskentelykulttuuria, tehdä parempia toimistoja ja rakentaa Innovation Home:n konseptia globaaliksi toimistomarkkinoiden muuttajaksi.

  Kirjan kirjoittaminen ja haastattelut ovat kestäneet viisi vuotta ja nyt se on kädessä, niin en voisi olla onnellisempi. Sen aikana olemme saaneet sparrata useasti kirjailijoiden kanssa ja meidän tarinakin on kasvanut kovasti ja muuttunut matkan varrella. Uusi bisneskirja kertoo työelämän jatkuvasta muutoksesta sekä rohkeudesta ajatella ja tehdä toisin.

  ”Rohkeus on uskallusta toimia ja tehdä asioita toisin, vaikka se tuntuisi pelottavalta ja muut olisivat erimieltä kanssasi. Rohkeus ei tarkoita pelottomuutta vaan toimimista peloista huolimatta. Kasvussa ja uudistumisesta korostuvat rohkeus kokeilla, epävarmuuden sietäminen ja eteenpäin meneminen vastoinkäymisistä huolimatta.” Kirja Muutoksentekijät

  Muutoksentekijät-kirjassa kerrotaan teorian ja käytännön neuvojen ohella 15 tositarinaa oman alansa asiantuntijoiden kyvystä nähdä ja tehdä toisin. Kirjan muutoksentekijät kertovat rehellisesti ja ilman suodattimia, miksi he ovat lähteneet uudistamisen tielle, missä he ovat onnistuneet ja missä epäonnistuneet.

  Samuil Angelov – sommelier, ravintolayrittäjä
  Veikka Gustafson – vuorikiipeilijä, sarjayrittäjä
  Panu Hannula – Musti Group
  Jaakko Hirvonen – Grano
  Juhani Järvensivu – Fiksu Ruoka
  Marko Kaasila – Bitbar
  Tuomas Nousiainen – Luoto
  Elina Piispanen – hallitusammattilainen
  Jenni Tolonen – Management Event
  Juha Tuominen – HUS/Terveystalo
  Markus Tykkyläinen

  Kuva: Kirja Muutoksentekijät 2023, Arto Kuusinen &  Ari Kauhanen

  #Muutoksentekijät www.muutoksentekijat.fi

  1.Kesäkuu, 2023

  Muutoksentekijät / Kirja rohkeudesta tehdä toisin

  Jaa tämä sivu

  Piilaakson kuulumisia: tekoälyä ja tippaamista!


  Paljon terveisiä täältä lämpöisestä Kaliforniasta. Arki alkaa löytää uomansa ja ollaan nautittu tähän mennessä tosi paljon yhteisestä ajasta ja siitä, että voidaan kohdata uutta ympäristöä tiiminä. Jotenkin ajatuksissa paikka tuntui suht pieneltä, mutta Piilaakson alueella asuu laskentatavasta riippuen 3,5 - 4 miljoonaa ihmistä edustaen yli 100 kansalaisuutta. Koko SF Bay alueella asustelee 7 - 8 miljoonaa asukasta. San Jose on muuten ainoa alueen miljoonakaupunki.

   

  Pohjoismaat & Business Finland tekevät täällä superhyvää työtä ja avaavat ovia startup-yrittäjille. Sain kunnian tutustua TINC - Tech Incubator Silicon Valleyn - ohjelman päätöstilaisuuteen ja vitsi miten hienoja mahdollisuuksia ohjelma on tuonut yrityksille laajentamisessa USA markkinoille. Haku seuraavaan ohjelmaan on alkanut ja suosittelen lämpimästi tätä. Tsekkaa linkki tästä: https://www.nordicinnovationhouse.com/siliconvalley/sv-programs/tinc - ja ilmoittautumiseen pääsee suoraan tästä https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSefvBVd-fZ48AOkgIIX2f1J13Nhdn6Q9DaDKiGXms6dMuc2iA/viewform

   

  Kierrätys on tehty Palo Altossa helpoksi, sunnuntaina roskikset kärrätään kadun varteen ja jäteauto hakee ne siitä yön aikana. Jokaisesta taloudesta löytyy siis biojäte-, kierrätys- ja tavallinen sekajätepönttö. Kooltaan sekajätepönttö on näistä pienin. Hyvin helppoa ja vaivatonta👏

   

  Sosiaalisuus kyllä oli tiedossa, mutta silti se päivittäin yllättää. Tulee kyllä lämmin tunne, kun kaikki ovat ystävällisiä ja naapurit varmuudella tervehtivät. Oikeasti joutuu tsemppaamaan, että joka kohtaamisessa muistaa heittää muodolliset kuulumiset ja toivottaa mukavat päivät. Ei huono tapa, jos jäisi pysyväksi :)

   

  Kävelyteitä on joka puolelle ja jalkaisin pääsee hoitamaan kaikki tarvittavat asiat. Hieman jännittää talviunilta heräilevät käärmeet, joita kuulemma tänä vuonna on erityisen paljon... yhteen kalkkarokäärmeen poikaseen saimme jo tutustua kun olin ystävän kanssa metsässä lenkillä 😝

   

  Aikaero on kyllä edelleen huomattava. Varsinkin toimistoaikaan jos pitää hoitaa jotain asioista Suomeen täytyy kello olla keskellä yötä soimassa. Toisaalta tulee paljon nopeammin hoidettua asioita, kun aamulla selaa vain viestiketjut ja vastaa viimeisimpään viestiin. Näin kyllä säästää tosi paljon aikaa, mutta vuorovaikutus ja asioiden pallottelu jää aika vähäiseksi. 

   

  Tekoäly ja sen käyttö / hyödyntäminen näkyy lähes jokaisessa bisneksessä jotenkin. Suosittelen, että ne jotka eivät ole vielä päivittäin tekoälyä hyödyntäneet ottavat sen nopeasti käyttöön. On ihan kansalaistaito täällä ja tulee nyt kehittymään valtavalla vauhdilla. Yrityksen kuin yrityksen kannattaa miettiä, miten tulevaisuudessa voi hyödyntää tekoälyä mahdollisimman tehokkaasti. Tämä tulee mullistamaan kaikkea toimintaamme lähivuosien aikana valonnopeudella. Itse latasin ChatOn -apin juuri päivittäiseen testiin. Tähän varmaan joku osaa vinkata jotain tosi toimivaa ratkaisua. 

   

  Tippauskulttuuriin saa myös totutella. Kaikesta pitää laskun päälle maksaa normipalvelulla +20% ja jos on epätyytyväinen maksetaan 15%.  Ravintoloissa maksettaessa usein vaihtoehtona on tipata myös yli 20%. Tippausta harrastetaan myös todella laajasti muissakin palveluissa, uberilla, kampaajalla jne. Toinen mikä on herättänyt ihmetystä, on verot jotka tulevat hintalapuissa olevien hintojen päälle. Vaatekaupassa tullut pari kertaa ihmeteltyä, kun vaatteen hinta on kalliimpi kassalla, sillä hintalapun hintaan lisätään verot. 

   

  Kivaa alkavaa viikkoa kaikille! Olisi ihana kuulla teiltä suosituksia ja vinkkejä tekoälyn hyödyntämiseen.

  Kuva Santa Cruz, Kalifornia

  #Siliconvalley #Piilaakso #tekoäly #AI #ChatGPT #Piilaaksonkuulumisia

  28. toukuu, 2023

  Jaa tämä sivu

  Piilaakson kuulumisia: Ensivaikutelma

  Saavuimme perheen kanssa Piilaaksoon muutama päivä sitten. Ensivaikutelma harmauden jälkeen tuntuu siltä, että kaikkialla on niin värikästä, eläväistä, hymyjä, paljon kukkia ja hoidettuja pihoja.

   

  Ruokakaupassa tuli ihan Liisa ihmemaassa -olo, sillä esillä oli paljon tuoreita kasviksia, hedelmiä ja vihreää hyllyt notkuen. Meinasi jäädä ostokset kassalle, kun yllättäen mukana oli vain kännykän Apple Pay. Onneksi tytär pelasti perheen pulasta kantamalla korttia mukanaan.

   

  Pieni kulttuurishokki oli, kun saimme yöllä vuokra-auton ja koko kaara haisi ihan pilveltä. Aamulla kun tutkimme autoa, niin penkin alta löytyi kasa kukkaa 😅 

   

  Piilaakson ilmasto on toukokuussa aika jeppis. Iltaisin tulee suht viileää + 12 ja päivisin noussut aurinko jopa +27 asteeseen. Tekee pitkästä aikaa mieli pukea juoksulenkkarit jalkaan ja lähteä tutustumaan naapurustoon jalkaisin. 

   

  Etenkin vihreän energian puolen yrityksille olisi kovaa kysyntää täällä. Kaikki tekoälyyn liittyvä on myös nyt kovassa huudossa.

   

  Ihmiset ovat valmiina live-kohtaamisiin. Pidetään opit mielessä ja koitetaan tuoda joka kohtaamiselle jotain lisäarvoa, sillä ensimmäiset tapaamiset saa hyvin järkättyä. Jotta toinen tulee on hyvä myös antaa itsestään jotain.

   

  Business pukeutuminen on yllättävänkin rentoa ja vapaata.

   

  Kuumat startupit kyllä huhujen mukaan saavat rahoitusta, mutta raha on tiukemmassa kuin aikaisemmin.

   

  Ihmiset ovat kiitollisia työpaikoistaan, täällä on irtisanottu yli 300 000 ihmistä tekniikan aloilta viime aikoina. 

   

  Stanfordin yliopistokampus on valtava kokonaisuus, tarjoten 17 000 opiskelijalle paikan. Nobelistien ja menestyneiden yrittäjien lisäksi Yliopistosta on valmistunut monia olympiaurheilijoita ja astronautteja. 

   

  Aikaero on kyllä kova, ollaan herätty viideltä ja hoidettu palavereita Suomeen. Vastaavasti ollaan menty kyllä todella aikaisin nukkumaan. 

   

  Miltä aloittelijan huomiot kuulostaa, menikö ihan metsään :) Onko jotain mistä haluaisit kuulla lisää? 

  Kuva Stanfordin yliopistolta

  #Siliconvalley #Piilaakso #Stanford #Piilaaksonkuulumisia

  20. toukuu, 2023

  Jaa tämä sivu

  Takaisin koulun penkille!

  12. loka, 2022

  Työssä on luksusta ne hetket, kun saa keskittyä osaamisen kehittämiseen.

  Nyt seuraavat päivät ovat sitä täynnä ja haluankin antaa isot kiitokset Innovation Home:n hallitukselle tästä mahdollisuudesta sekä meidän upealle tiimille kun voi hyvin mielin lähteä sorvin äärestä ja tietää että hommat hoituu.

  Tänään starttaa käyntiin historian ensimmäinen Hyväksytty Hallituksen Jäsen Pro Tampereella ja seuraavat kuukaudet mennään työn ohessa kohti tätä tulevaisuuden hallitustekijä tutkintoa. Koulutusta pohjustaa viime vuonna suoritetut Helsingin seudun kauppakamari - Helsinki Region Chamber of Commerce HHJ ja HHJ PJ kurssit, mitä suosittelen myös lämpimästi muille hallitustyöstä kiinnostuneille.

  Ps. Virallinen kuva, koska Innovation Homen huppari piti jättää toimistolle 🙈

  #kehittyminen #koulutus #innovationhome #unelmientoimisto #Tulevaisuudenhallitustekijä

  Jaa tämä sivu

  Paljon onnea Evertime!

  8. loka, 2022

  Niin mielettömän ylpeä veljen pojasta Eeti Erätuli. Hän pääsi juuri tuottajana samaan aikaan Jenkkien Apple musicin top 1 ja 3 albumeille.

  So proud of my nephew, young Finnish producer. He just did it, 1st and 3rd place in US Apple music albums. Congratulations Eeti and Jukka & Susanna family.

  Tästä:

  https://youtu.be/JXL03urZ-CQ

  https://youtu.be/DjWWXkF-oCk

  Kiitämme nöyrästi saamastamme huomioista ja hyvin tärkeistä kommenteista.

  30. elo, 2022

  Asia sai ansaitseman huomion: Keskustelu on aina tärkeää ja se on hyvästä. Arvostamme kaikenlaista palautetta. Totta kai on sanottava, että meidän viestinnässä olisi ollut parantamisen varaa ja pahoittelemme epäonnistunutta viestintää.

  Arvioimme että matkan positiiviset vaikutukset etenkin arjen johtamisen muutosten kautta, suuremmaksi kuin ympäristöjälki mitä saimme aikaiseksi.

  Toivomme että kohu antaa potkua teoille, eikä lannista hyviä alkuja mitä jo matkan jälkeen on lähtenyt liikkeelle.

  Lehdistötiedote STT 28.8.2022

  28. elo, 2022

  Suomalaisista yrittäjistä ja  yritysjohtajista muodostettu  retkikunta on lähtenyt  Grönlantiin selvittämään, miten  he voivat löytää keinoja ilmastonmuutoksen hidastamiseen. 

  Entrepreneurs Expedition Greenland suomalainen yrittäjien ja yritysjohtajien muodostama retkikunta on lähtenyt Grönlantiin paikan päälle selvittämään miten löytää erilaisia keinoja vaikuttaa ilmastonmuutoksen etenemiseen.

  Retkikunta on matkalla kiivennyt ja nimennyt retkikunnan kesken vuoren. Vuorelle annettiin nimeksi retkikunnan kesken Mt. Innovation. Vuori kuvastaa ihmiskuntaa kohtaavaa järkälemäistä haastetta. Retkikunta uskoo ratkaisuiden löytyvän innovaatioista, jotka - kuten vuoren valloituskin - syntyvät haasteen ja riskien kokonaisvaltaisesta ymmärtämisestä,  määrätietoisesta etenemisestä askel kerrallaan sekä tinkimättömästä yhteistyöstä.

  Jokainen retkikuntalainen on sitoutunut ryhtymään tekoihin omin silmin nähtyään mitä mannerjään sulaminen tarkoittaa. Ryhmän kesken jatkossa tullaan kilpailemaan siitä kuka löytää eniten innovaatioita, sijoittaa vastuullisesti ja kaikki sitoutuvat sparraamaan siitä, miten omistamissa yrityksissään voidaan valita innovatiivisia vastuullisia ratkaisuja, mitkä hidastavat ilmastonmuutosta.

  Retkikunnan intohimona on ollut viedä viestiä ilmastonmuutoksesta ja päivittäisistä valinnoiden tärkeydestä eteenpäin.

  Mt. Innovation (939 metriä)

  66.048’N 037.337’W

  Retkikunnassa: Kustaa Piha, Anders Brotherus, Karri Leskinen, Pentti Turunen, Matti Heikkilä, Ulla Paavola, Mia Uusitalo, Henna Purtsi, Eija Kiviranta, Petra Erätuli-Kola, Kari Kossila ja Poppis Suomela.

  #entrepreneutsexpedition #greenland #mountinnovation #yrittäjienretkikunta #grönlanti

   

  Entrepreneurs Expedition Greenland

  26. elo, 2022