Piilaakson kuulumisia: yhteisö


5. Kesäkuu, 2023

Kuva: Kirja Muutoksentekijät 2023, Arto Kuusinen &  Ari Kauhanen

#Muutoksentekijät www.muutoksentekijat.fi

Tervetuloa kesäkuu! Viime viikko oli mukavaa härdelliä. Alkuviikosta oli hallitusten kokouksia ja keskiviikkona vietettiin isoa hetkeä, kun Muutoksentekijät-kirja näki viiden vuoden jälkeen päivänvalon. Oli kunnia saada Innovation Homen tarina tähän mukaan. Iso kiitos kun sain olla virtuaalisesti mukana kirjanjulkkareissa. Suomesta tulleet loppuyön puhelut tekivät superiloiseksi ja saivat hihittämään täällä lounasaikaan.

 

Iloiseksi on tehnyt myös se, kun olen saanut niin kivoja viestejä Piilaakson suomalaisyhteisöltä sekä kutsuja mukaan mm. hiking-retkille ja AI-tech -tapahtumiin. Oikeasti nämä ovat kultaakin arvokkaampia ja auttavat niin paljon sopeutumisessa, kun saa tunteen kuulumisesta yhteisöön.

 

Viikko toi myös mahdollisuuden tavata lahjakkaita koodareita, jotka ovat onnistuneet tekemään hienot urat täällä Piilaaksossa. 

 

Mitä enemmän kuulee hienoista yrityksistä ja mitä startupit tekevät täällä sen enemmän tulee olo, että miksi noin ei ole tehty aikaisemmin. Piilaakso on edelläkävijä kehityksessä. Oma mielikuvitus ei ole edes riittänyt ajattelemaan aikaisemmin, miten teknologiaa pystyy hyödyntämään lähes jokaisessa asiassa.

 

Lapsilla alkaa olla koulu-urakka takana. Täytyy kiittää lasten kouluja, miten hienosti koulut tukivatkaan tätä meidän perheen irtiottoa. Kauniasten lukio myös järjesti pojalle mahdollisuuden tehdä tehtäviä ja kokeita etänä. Hienosti ovat nuoret muutenkin tsempanneet. Kuitenkin kaikki tuttu ja turvallinen on otettu pois ja pitää oppia valtavasti uusia asioita ja tapoja toimia. Sopeutumista on helpottanut se, että he ovat käyneet peruskoulut englanniksi. Jälkikäteen olen kiitollinen, että jaksoimme kuskata lapsia vähän kauemmaksi kouluun.  

 

Loppuviikon vietin Los Angelesissa tutustuen paikalliseen businesskulttuuriin, verkostoituen ja vanhoja tiimikavereita & ystäviä nähden. Tuntui niin hyvältä kaiken etätyön jälkeen olla käymässä Santa Monicassa ja nähdä taas ihmiset ja paikat livenä ♥️

 

Kiitän koko sydämestä teidän privaviesteistä ja palautteesta blogille, ne tekevät koko bloginkirjoittamisen mielekkääksi, oikeasti on kiva kuulla että tätä luetaan. Laittakaa ihmeessä viestiä, mistä haluaisitte kuulla ensiviikolla lisää tai jos voin jotenkin olla avuksenne. 

 

Paljon onnea kaikille valmistuneille ja hyvää kesälomaa koululaisille ☀️

 

Kuva: Los Angeles, Sirpan ja Leenan kanssa lounaalla

 

 #piilaaksonkuulumisia #yhteisö

Jaa tämä sivu

Meillä on Katjan kanssa suuri kunnia olla mukana Ari Kauhasen ja Arto Kuusisen tänään julkaistavassa Muutoksentekijät- kirjassa. Kirjasta löytyy yrittämisen tarinamme, joka lähti käyntiin ystävyydestä Kalajärven yläasteelta ja siitä miten siitä kovalla työllä kasvoi rohkea unelma muuttaa suomalaista työskentelykulttuuria, tehdä parempia toimistoja ja rakentaa Innovation Home:n konseptia globaaliksi toimistomarkkinoiden muuttajaksi.

Kirjan kirjoittaminen ja haastattelut ovat kestäneet viisi vuotta ja nyt se on kädessä, niin en voisi olla onnellisempi. Sen aikana olemme saaneet sparrata useasti kirjailijoiden kanssa ja meidän tarinakin on kasvanut kovasti ja muuttunut matkan varrella. Uusi bisneskirja kertoo työelämän jatkuvasta muutoksesta sekä rohkeudesta ajatella ja tehdä toisin.

”Rohkeus on uskallusta toimia ja tehdä asioita toisin, vaikka se tuntuisi pelottavalta ja muut olisivat erimieltä kanssasi. Rohkeus ei tarkoita pelottomuutta vaan toimimista peloista huolimatta. Kasvussa ja uudistumisesta korostuvat rohkeus kokeilla, epävarmuuden sietäminen ja eteenpäin meneminen vastoinkäymisistä huolimatta.” Kirja Muutoksentekijät

Muutoksentekijät-kirjassa kerrotaan teorian ja käytännön neuvojen ohella 15 tositarinaa oman alansa asiantuntijoiden kyvystä nähdä ja tehdä toisin. Kirjan muutoksentekijät kertovat rehellisesti ja ilman suodattimia, miksi he ovat lähteneet uudistamisen tielle, missä he ovat onnistuneet ja missä epäonnistuneet.

Samuil Angelov – sommelier, ravintolayrittäjä
Veikka Gustafson – vuorikiipeilijä, sarjayrittäjä
Panu Hannula – Musti Group
Jaakko Hirvonen – Grano
Juhani Järvensivu – Fiksu Ruoka
Marko Kaasila – Bitbar
Tuomas Nousiainen – Luoto
Elina Piispanen – hallitusammattilainen
Jenni Tolonen – Management Event
Juha Tuominen – HUS/Terveystalo
Markus Tykkyläinen

Kuva: Kirja Muutoksentekijät 2023, Arto Kuusinen &  Ari Kauhanen

#Muutoksentekijät www.muutoksentekijat.fi

1.Kesäkuu, 2023

Muutoksentekijät / Kirja rohkeudesta tehdä toisin

Jaa tämä sivu

Piilaakson kuulumisia: tekoälyä ja tippaamista!


Paljon terveisiä täältä lämpöisestä Kaliforniasta. Arki alkaa löytää uomansa ja ollaan nautittu tähän mennessä tosi paljon yhteisestä ajasta ja siitä, että voidaan kohdata uutta ympäristöä tiiminä. Jotenkin ajatuksissa paikka tuntui suht pieneltä, mutta Piilaakson alueella asuu laskentatavasta riippuen 3,5 - 4 miljoonaa ihmistä edustaen yli 100 kansalaisuutta. Koko SF Bay alueella asustelee 7 - 8 miljoonaa asukasta. San Jose on muuten ainoa alueen miljoonakaupunki.

 

Pohjoismaat & Business Finland tekevät täällä superhyvää työtä ja avaavat ovia startup-yrittäjille. Sain kunnian tutustua TINC - Tech Incubator Silicon Valleyn - ohjelman päätöstilaisuuteen ja vitsi miten hienoja mahdollisuuksia ohjelma on tuonut yrityksille laajentamisessa USA markkinoille. Haku seuraavaan ohjelmaan on alkanut ja suosittelen lämpimästi tätä. Tsekkaa linkki tästä: https://www.nordicinnovationhouse.com/siliconvalley/sv-programs/tinc - ja ilmoittautumiseen pääsee suoraan tästä https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSefvBVd-fZ48AOkgIIX2f1J13Nhdn6Q9DaDKiGXms6dMuc2iA/viewform

 

Kierrätys on tehty Palo Altossa helpoksi, sunnuntaina roskikset kärrätään kadun varteen ja jäteauto hakee ne siitä yön aikana. Jokaisesta taloudesta löytyy siis biojäte-, kierrätys- ja tavallinen sekajätepönttö. Kooltaan sekajätepönttö on näistä pienin. Hyvin helppoa ja vaivatonta👏

 

Sosiaalisuus kyllä oli tiedossa, mutta silti se päivittäin yllättää. Tulee kyllä lämmin tunne, kun kaikki ovat ystävällisiä ja naapurit varmuudella tervehtivät. Oikeasti joutuu tsemppaamaan, että joka kohtaamisessa muistaa heittää muodolliset kuulumiset ja toivottaa mukavat päivät. Ei huono tapa, jos jäisi pysyväksi :)

 

Kävelyteitä on joka puolelle ja jalkaisin pääsee hoitamaan kaikki tarvittavat asiat. Hieman jännittää talviunilta heräilevät käärmeet, joita kuulemma tänä vuonna on erityisen paljon... yhteen kalkkarokäärmeen poikaseen saimme jo tutustua kun olin ystävän kanssa metsässä lenkillä 😝

 

Aikaero on kyllä edelleen huomattava. Varsinkin toimistoaikaan jos pitää hoitaa jotain asioista Suomeen täytyy kello olla keskellä yötä soimassa. Toisaalta tulee paljon nopeammin hoidettua asioita, kun aamulla selaa vain viestiketjut ja vastaa viimeisimpään viestiin. Näin kyllä säästää tosi paljon aikaa, mutta vuorovaikutus ja asioiden pallottelu jää aika vähäiseksi. 

 

Tekoäly ja sen käyttö / hyödyntäminen näkyy lähes jokaisessa bisneksessä jotenkin. Suosittelen, että ne jotka eivät ole vielä päivittäin tekoälyä hyödyntäneet ottavat sen nopeasti käyttöön. On ihan kansalaistaito täällä ja tulee nyt kehittymään valtavalla vauhdilla. Yrityksen kuin yrityksen kannattaa miettiä, miten tulevaisuudessa voi hyödyntää tekoälyä mahdollisimman tehokkaasti. Tämä tulee mullistamaan kaikkea toimintaamme lähivuosien aikana valonnopeudella. Itse latasin ChatOn -apin juuri päivittäiseen testiin. Tähän varmaan joku osaa vinkata jotain tosi toimivaa ratkaisua. 

 

Tippauskulttuuriin saa myös totutella. Kaikesta pitää laskun päälle maksaa normipalvelulla +20% ja jos on epätyytyväinen maksetaan 15%.  Ravintoloissa maksettaessa usein vaihtoehtona on tipata myös yli 20%. Tippausta harrastetaan myös todella laajasti muissakin palveluissa, uberilla, kampaajalla jne. Toinen mikä on herättänyt ihmetystä, on verot jotka tulevat hintalapuissa olevien hintojen päälle. Vaatekaupassa tullut pari kertaa ihmeteltyä, kun vaatteen hinta on kalliimpi kassalla, sillä hintalapun hintaan lisätään verot. 

 

Kivaa alkavaa viikkoa kaikille! Olisi ihana kuulla teiltä suosituksia ja vinkkejä tekoälyn hyödyntämiseen.

Kuva Santa Cruz, Kalifornia

#Siliconvalley #Piilaakso #tekoäly #AI #ChatGPT #Piilaaksonkuulumisia

28. toukuu, 2023

Jaa tämä sivu

Piilaakson kuulumisia: Ensivaikutelma

Saavuimme perheen kanssa Piilaaksoon muutama päivä sitten. Ensivaikutelma harmauden jälkeen tuntuu siltä, että kaikkialla on niin värikästä, eläväistä, hymyjä, paljon kukkia ja hoidettuja pihoja.

 

Ruokakaupassa tuli ihan Liisa ihmemaassa -olo, sillä esillä oli paljon tuoreita kasviksia, hedelmiä ja vihreää hyllyt notkuen. Meinasi jäädä ostokset kassalle, kun yllättäen mukana oli vain kännykän Apple Pay. Onneksi tytär pelasti perheen pulasta kantamalla korttia mukanaan.

 

Pieni kulttuurishokki oli, kun saimme yöllä vuokra-auton ja koko kaara haisi ihan pilveltä. Aamulla kun tutkimme autoa, niin penkin alta löytyi kasa kukkaa 😅 

 

Piilaakson ilmasto on toukokuussa aika jeppis. Iltaisin tulee suht viileää + 12 ja päivisin noussut aurinko jopa +27 asteeseen. Tekee pitkästä aikaa mieli pukea juoksulenkkarit jalkaan ja lähteä tutustumaan naapurustoon jalkaisin. 

 

Etenkin vihreän energian puolen yrityksille olisi kovaa kysyntää täällä. Kaikki tekoälyyn liittyvä on myös nyt kovassa huudossa.

 

Ihmiset ovat valmiina live-kohtaamisiin. Pidetään opit mielessä ja koitetaan tuoda joka kohtaamiselle jotain lisäarvoa, sillä ensimmäiset tapaamiset saa hyvin järkättyä. Jotta toinen tulee on hyvä myös antaa itsestään jotain.

 

Business pukeutuminen on yllättävänkin rentoa ja vapaata.

 

Kuumat startupit kyllä huhujen mukaan saavat rahoitusta, mutta raha on tiukemmassa kuin aikaisemmin.

 

Ihmiset ovat kiitollisia työpaikoistaan, täällä on irtisanottu yli 300 000 ihmistä tekniikan aloilta viime aikoina. 

 

Stanfordin yliopistokampus on valtava kokonaisuus, tarjoten 17 000 opiskelijalle paikan. Nobelistien ja menestyneiden yrittäjien lisäksi Yliopistosta on valmistunut monia olympiaurheilijoita ja astronautteja. 

 

Aikaero on kyllä kova, ollaan herätty viideltä ja hoidettu palavereita Suomeen. Vastaavasti ollaan menty kyllä todella aikaisin nukkumaan. 

 

Miltä aloittelijan huomiot kuulostaa, menikö ihan metsään :) Onko jotain mistä haluaisit kuulla lisää? 

Kuva Stanfordin yliopistolta

#Siliconvalley #Piilaakso #Stanford #Piilaaksonkuulumisia

20. toukuu, 2023

Jaa tämä sivu

Takaisin koulun penkille!

12. loka, 2022

Työssä on luksusta ne hetket, kun saa keskittyä osaamisen kehittämiseen.

Nyt seuraavat päivät ovat sitä täynnä ja haluankin antaa isot kiitokset Innovation Home:n hallitukselle tästä mahdollisuudesta sekä meidän upealle tiimille kun voi hyvin mielin lähteä sorvin äärestä ja tietää että hommat hoituu.

Tänään starttaa käyntiin historian ensimmäinen Hyväksytty Hallituksen Jäsen Pro Tampereella ja seuraavat kuukaudet mennään työn ohessa kohti tätä tulevaisuuden hallitustekijä tutkintoa. Koulutusta pohjustaa viime vuonna suoritetut Helsingin seudun kauppakamari - Helsinki Region Chamber of Commerce HHJ ja HHJ PJ kurssit, mitä suosittelen myös lämpimästi muille hallitustyöstä kiinnostuneille.

Ps. Virallinen kuva, koska Innovation Homen huppari piti jättää toimistolle 🙈

#kehittyminen #koulutus #innovationhome #unelmientoimisto #Tulevaisuudenhallitustekijä

Jaa tämä sivu

Paljon onnea Evertime!

8. loka, 2022

Niin mielettömän ylpeä veljen pojasta Eeti Erätuli. Hän pääsi juuri tuottajana samaan aikaan Jenkkien Apple musicin top 1 ja 3 albumeille.

So proud of my nephew, young Finnish producer. He just did it, 1st and 3rd place in US Apple music albums. Congratulations Eeti and Jukka & Susanna family.

Tästä:

https://youtu.be/JXL03urZ-CQ

https://youtu.be/DjWWXkF-oCk

Kiitämme nöyrästi saamastamme huomioista ja hyvin tärkeistä kommenteista.

30. elo, 2022

Asia sai ansaitseman huomion: Keskustelu on aina tärkeää ja se on hyvästä. Arvostamme kaikenlaista palautetta. Totta kai on sanottava, että meidän viestinnässä olisi ollut parantamisen varaa ja pahoittelemme epäonnistunutta viestintää.

Arvioimme että matkan positiiviset vaikutukset etenkin arjen johtamisen muutosten kautta, suuremmaksi kuin ympäristöjälki mitä saimme aikaiseksi.

Toivomme että kohu antaa potkua teoille, eikä lannista hyviä alkuja mitä jo matkan jälkeen on lähtenyt liikkeelle.

Lehdistötiedote STT 28.8.2022

28. elo, 2022

Suomalaisista yrittäjistä ja  yritysjohtajista muodostettu  retkikunta on lähtenyt  Grönlantiin selvittämään, miten  he voivat löytää keinoja ilmastonmuutoksen hidastamiseen. 

Entrepreneurs Expedition Greenland suomalainen yrittäjien ja yritysjohtajien muodostama retkikunta on lähtenyt Grönlantiin paikan päälle selvittämään miten löytää erilaisia keinoja vaikuttaa ilmastonmuutoksen etenemiseen.

Retkikunta on matkalla kiivennyt ja nimennyt retkikunnan kesken vuoren. Vuorelle annettiin nimeksi retkikunnan kesken Mt. Innovation. Vuori kuvastaa ihmiskuntaa kohtaavaa järkälemäistä haastetta. Retkikunta uskoo ratkaisuiden löytyvän innovaatioista, jotka - kuten vuoren valloituskin - syntyvät haasteen ja riskien kokonaisvaltaisesta ymmärtämisestä,  määrätietoisesta etenemisestä askel kerrallaan sekä tinkimättömästä yhteistyöstä.

Jokainen retkikuntalainen on sitoutunut ryhtymään tekoihin omin silmin nähtyään mitä mannerjään sulaminen tarkoittaa. Ryhmän kesken jatkossa tullaan kilpailemaan siitä kuka löytää eniten innovaatioita, sijoittaa vastuullisesti ja kaikki sitoutuvat sparraamaan siitä, miten omistamissa yrityksissään voidaan valita innovatiivisia vastuullisia ratkaisuja, mitkä hidastavat ilmastonmuutosta.

Retkikunnan intohimona on ollut viedä viestiä ilmastonmuutoksesta ja päivittäisistä valinnoiden tärkeydestä eteenpäin.

Mt. Innovation (939 metriä)

66.048’N 037.337’W

Retkikunnassa: Kustaa Piha, Anders Brotherus, Karri Leskinen, Pentti Turunen, Matti Heikkilä, Ulla Paavola, Mia Uusitalo, Henna Purtsi, Eija Kiviranta, Petra Erätuli-Kola, Kari Kossila ja Poppis Suomela.

#entrepreneutsexpedition #greenland #mountinnovation #yrittäjienretkikunta #grönlanti

 

Entrepreneurs Expedition Greenland

26. elo, 2022