Yle / raportti etätyöstä Lapissa!

21. joulu, 2020

No nyt tärähti Yle Uutiset juttu ulos Lapin matkailusta ja etätyöstä! Pääsimme aiheella pääuutisiin torstaina, mutta kuulimme juuri, että Yle Areenan juttu olisi myös lähtenyt kansainväliseen jakeluun BBC Eurovision kautta!

Hyvä Lappi, hyvä Suomi, hyvä Innovation Home & Visit Levi etätyö-innovaatiot.

Kaikki on valmiina, kun rajat aukeavat. Koetetaan siihen asti tukea kotimaisin voimin paikallisia yrittäjiä. Muistathan tulla kuitenkin vain terveenä ja noudattaa THL:n määräyksiä.

Kiitos haastattelusta Pekka Viinikka ja kuvaamisesta Antti Mikkola ja yhteistyöstä Visit Levi YT ja upeat videon tähtemme Karri Leskinen perhe ja Boco IP!

Jaa tämä sivu

Sisu alkaa sieltä, mihin sinnikkyys loppuu!

20. joulu, 2020

Aika pysähtyä ja ynnätä yhteen kulunutta vuotta. Alkuvuosi oli meille älyttömän kovaa kansainvälisen kasvun aikaa, sillä näytti siltä, että vaikka investoimme uusiin pisteisiin maailmalla oli liikevaihtomme tuplaantumassa.

Helmikuussa alkoi jo kuulua Singaporen suunnalta huolestuttavia uutisia. Aloimme mielessämme valmistella meitä toimistokulttuurin tähän asti kovimpaan muutokseen. Saimme ensiluokkaista sparrausta contingency planin tekemiseen Innovation Home:n advisoreilta ja hallitukselta.

Kun kaikki rysähti keväällä, olimme valmiina, mutta emme olisi ikinä voineet uskoa, että vuoden liikevaihdosta häviää jo ensimmäisen viikkojen aikana satojatuhansia. Aika nopeasti päätimme sulkea kaikki yleiset Coworking tilat ja miettiä, miten koko toimistokulttuuria voisi kehittää kokonaan uudelleen. Meille kaiken kantavana ajatuksena oli jäsenten turvallisuus ja se, että tuemme jäseniämme erilaisilla vuokrien maksuhelpotuksilla. Jouduimme lomauttamaan osa-aikaisesti koko henkilöstön, valvomaan lukemattomia öitä ja haastoimme ajatteluamme tavoitteena löytää uusia väyliä toimia. Samaan aikaan meillä pärähti päälle jenkeistä lähtenyt lakikiistaa ja sen kanssa meinasi voimat loppua, mutta kiitos suomalaisille virkamiehille ja taitaville juristeille, jotka seisoivat meidän takana, niin siitä selvittiin ja sen tuotoksena saatiin roimasti oppia kansainvälisestä sopimisesta (tämän enempää en voi juttua avata). Välillä pahimman pyörityksen ollessa käynnissä mietin, että olisi ollut helpointa heittää hanskat tiskiin ja ajaa koko yritys alas. Silloin muistin sisututkija Emilian lausahduksen ”Sisu alkaa sieltä, mihin sinnikkyys loppuu”. Toisaalta mietimme, että ei kaikki työ voi loppua ja aina voi onnistua, kun pitää arvot kaikessa tekemisessä mukana ja uskoo siihen unelmaan mitä alunperin lähdettiin rakentamaan ja on valmis sille antamaan kaikkensa. Samalla hetkellä kun itse oli tiukoilla, meidän uskomaton tiimi kokosi voimat, aloitimme valtavan myyntityön, käytimme koko työajan koodaamiseen ja palveluiden virtualisoimiseen ja miettimiseen miten voisimme olla aidosti meidän jäsenten tukena. Paineen alla tiimistämme hiotui uskomaton yhteen puhaltava timantti. Ihan konkreettisesti esim. kuskasimme toimistolta työtuoleja lainaan ihmisten koteihin ergonomiaa parantamaan. Lanseerasimme VIP-huoneet, virtuaaliset aamukahvit ja asiakkaiden yhteisöllisyyden ollessa tärkeimpiä kantavia voimia.

Innovoimalla syntyi uutta liiketoimintaa mm. Tampereen yrityskaupan muodossa, Los Angelesin konseptin muokkaamisesta innovaatio showroomiksi Santa Monican alueelle katutasoon. Virtuaalikonseptimme ja somen kautta olemme tavoittaneet yli miljoona ihmistä Suomessa + saaneet 44 kansainvälistä juttua ulos. Loimme upean etätyö-konseptin Leville tukemaan kotimaan matkailua ja paikallisia yrittäjiä yhdessä Visit Levin kanssa sekä ihan uusia alkujakin tuli kun pääsimme yhdessä CapManin kanssa rakentamaan Suomen mittakaavassa valtavaa innovaatiokeskittymää ja paikkaa yrityksille näkyä keskelle Kamppia. Tämän innovaatio-jättikeskuksen avaamme vuoden päästä.

Kaiken tämän erikoisen vuoden jälkeen, olemme edelleen kasvussa, nenä veden päällä ja olen siitä pohjattoman ylpeä! Kiitos Katja, kiitos timanttitiimi, kiitos hallitus ja advisorit, mutta suurimpana kiitos meidän asiakkaille ja yhteistyökumppaneille, ketkä seisoivat meidän rinnalla. Teidän ansioista saamme myös ensivuonna tehdä sitä, mitä eniten rakastamme, eli toimistokulttuurin muutosta. Tuleva vuosi ei päästä meidän toimialaa varmastikkaan helpolla, mutta rokotukset antavat kuitenkin valtavasti toivoa, että  matkustaminen ja kansainvälinen business saataisiin taas uudelleen käyntiin. Ensivuonna todetaan sitten, että vähänkö tiesin kun tätä kirjoitin. Super kiitollisena kuitenkin kohti uusia haasteita.

Pidetään yhdessä pyörät pyörimässä ja tuetaan toisiamme. Nöyrä kiitos kaikille tuesta kuluneena vuonna ja oikein hyvää joulua! 

Ps. Tsekkaa myös Ylen juttu, miten Luminen Lappi houkuttelee etätyöntekijöitä!

Yle: "Luminen Lappi houkuttelee etätyöläisiä"

18. joulu, 2020

Innovation Home Levi Ylen pääuutisssa yhdessä Boco Ip:n Karri Leskisen kanssa. Kamerat seurasivat koko etätyöpäivän Levin kauniissa maisemissa. #VisitLevi

Innovation Home ja CapMan Real Estate rakentavat yhdessä tulevaisuuden toimistoa

4. marras, 2020

Kiitos Kauppalehti, kiitos Capman ja Katja Aalto + koko Innovation Home:n yhteisö 🙏

”Startupeista etenkin peli- ja musiikkialan yritykset saattavat innostua rakennuksesta. Kellarikerrokseen tuleviin studioihin rakennetaan salakulku, jotta niitä voi käyttää rauhassa”, kertoo Innovation Homen toimitusjohtaja Petra Erätuli-Kola.

Capman perustelee yhteistyötä toimistokonseptien kehittämisellä. Capman kilpailutti Kampin-kohteensa pyörittäjän ja juuri Innovation Home valikoitui operaattoriksi. Erätuli-Kolan mukaan koronapandemian jälkeen ei palata samanlaiseen toimistokulttuuriin kuin ennen.

”Terveys ja turvallisuus korostuvat kaikessa yritysten toiminnassa. Startupit haluavat nyt omia huoneita, eivät avokonttoreita”, Petra Erätuli-Kola kertoo.

Toinen muutos on etätyön pysyvä lisääntyminen. Yritykset kuitenkin kaipaavat omaa toimintaa tukevia palveluja, joita Innovation Home tarjoaa jäsenyyteen perustuvan alustansa kautta.

”Ihmiset tarvitsevat ihmisiä ympärilleen. Voi kysyä apua huoliinsa tai sparrausta ajatuksilleen. Tämä on osa yhteisöllisyyttä, jota eri alojen asiantuntijoita koostuva joukko voi tarjota”, Erätuli-Kola sanoo.

Kolmas kasvava ilmiö on satelliittimainen työskentely. Yrityksellä voi olla pääkonttori Helsingin keskustassa, mutta osa työntekijöistä haluaa työskennellä välillä Espoossa, Singaporessa tai vaikka Levillä.

”Ihmiset arvostavat yhä enemmän joustavia työoloja. Tämä voi olla yrityksille myös kilpailutekijä asiantuntijoiden palkkaamisessa ja pitämisessä.”

Katja Aallon ja Petra Erätuli-Kolan perustama Innovation Home pyörittää coworking-tiloja kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa ja ulkomailla. Hiljattain yhtiö osti Tampereella toimivan Toinen Toimiston osakekannan. Innovation Homen liikevaihto on tänä vuonna noin 1,2 miljoonaa euroa.

Innovation Homen konseptia ovat yrityksen johdon kanssa jumpanneet muun muassa Kämp Collectionin entinen toimitusjohtaja, Gigantin toimitusjohtajana aloittava Laura Tarkka ja Piilaakson-tuntija, Ideanin perustaja Risto Lähdesmäki.

Avokonttorit menivät muodista myös suurten toimistosijoittajien keskuudessa, kun omille huoneille ja etätyölle on kysyntää – ”Tämä voi olla yrityksille myös kilpailutekijä”

Kiitos jutusta Talouselämä! Etätöihin Leville

23. syys, 2020

Innovation Home ja Visit Levi aloittivat yhteistyön, jonka toivotaan tuovan etätyöläisiä ja yrityksiä Leville.

Lukuaika noin 4 min

Visit Levi ja co-working-palveluita tarjoava Innovation Home ovat aloittaneet yhteisprojektin etätyötä tekevien houkuttelemiseksi Leville. Ydinkeskustaan, aivan rinteiden juurelle Visit Levin toimitilojen yhteyteen avataan etätyöskentelytilat lokakuun alussa sopivasti syyslomaviikkojen aikoihin.

Innovation Home tarjoaa toimisto-olosuhteet ja -palvelut nopein verkkoyhteyksin ja pääsyn sen yhteisöllisen verkoston jäseneksi. Visit Levi puolestaan tarjoaa pakettiin majoitusta räätälöityyn hintaan.

”Olemme jo pitemmän aikaa huomanneet, että Levillä ollaan paljon etätöissä. Rakentamamme etäilypaketit lisäävät tarjontaa mukavasti. Täällä on hyvät tietoliikenneyhteydet ja fasiliteetit, ja tunturien tarjoamat harrastemahdollisuudet ovat selkeästi houkuttaneet ihmisiä”, Visit Levin toimitusjohtaja Yrjötapio KivisaariKahden viikon tai kuukauden mittaiset paketit tulivat myyntiin sesonkituotteena tänä syksynä.

”Kysyntä ja kiinnostus on ollut niin suurta, että uskon tästä tulevan ympärivuotinen tuote”, Kivisaari sanoo.

Innovation Homen toimitusjohtaja Petra Erätuli-Kola kertoo, että lokakuun alussa valmistuviin tiloihin mahtuu kerralla muutamia ihmisiä turvavälit huomioiden, mutta tarpeen tullen niitä voidaan laajentaa. Idea yhteisprojektiin lähti Erätuli-Kolalta.

”Lähtökohta oli se, että haluamme tukea Lapin matkailua ja tuoda positiivista viestiä tilanteeseen, joka Lapissa monilla yrittäjillä on. Haluamme myös mahdollistaa sen, että kotimaassa voisi reissata Lappiin vaihtoehtona etätyöskentelyyn kotona.”

Etätyöpakettien kestot vaihtelevat kahdesta viikosta kuukauteen ja Visit Levin tarjoamat pakettihinnat vaihtelevat 750–1 500 euron välillä. Pakettiin kuuluu myös hissilippu tai kuntosalikäyntejä. Majoitus on järjestetty pääasiallisesti lomahuoneistoissa.

Uudella konseptilla houkutellaan etätyöläisten lisäksi myös firmamatkailijoita Leville. Sillä saralla on ollut Kivisaaren mukaan viime aikoina hiljaista.

”Yritysmatkailu on ollut aina Levin vahvinta osaamisaluetta. Tällä hetkellä yritysryhmiä liikkuu vähän. Toivomme, että näillä uusilla tuotteilla saadaan muutosta aikaiseksi. Lennoilla huolehditaan maskeista ja hygieniasta hyvin, ja jos liikkuu oman firman porukalla, jonka kanssa muutenkin työskentelee, pystyy helposti rakentamaan oman matkustuskuplan ja liikkumaan terveysturvallisesti”, Kivisaari sanoo.

Tarvittaessa tuunataan VIP-tasolle

Innovation Homen co-working-ketjulla on oma virtuaalialusta, jolla jäsenet pääsevät verkostoitumaan. Sillä on yksiköt myös Helsingissä Arabiassa ja Kalliossa, Espoon Otaniemessä, Tampereella, Singaporessa ja Los Angelesissa. Erätuli-Kola lisää, että verkoston palveluita ja mahdollisuuksia tuodaan myös Levillä paikallisten yrittäjien tietoisuuteen.

”Yhteisön kautta pääsee kiinni 1500 ihmistä ja toista sataa yritystä käsittävään verkostoon, jossa voi sitten markkinoida ja myydä omaa osaamistaan ja palveluitaan. Jäsenet saavat myös apua muun muassa laki- ja tilitoimistoasioissa. Lisäksi voi osallistua vaikka virtuaalijoogaan.”

Ja tietysti etätyöpisteen voi vuokrata myös vain päiväksi ilman jäseneksi liittymistä, jos haluaa rauhallisen työskentelyhetken esimerkiksi kesken perheloman.

Innovation Homella on myös isoja yrityksiä kumppaneina, jotka tarjoavat etätyöetua työntekijöilleen. Erätuli-Kola sanoo, että tarvittaessa etätyöpakettia voidaan tuunata VIP-tasolle asti ravintolaillallisineen ja husky- ja poroajeluineen.

”Olen itsekin aiemmissa töissäni vienyt asiakkaita Lappiin, ja se mikä usein on puuttunut, on kunnon nettiyhteys ja tila mennä tekemään kiireelliset työt ja palaverit.”

Etätyöreissulle lähtemisessä pätevät samat suositukset kuin muussakin matkustamisessa pandemia-aikana.

”Terveysturvallisesti tietysti toivomme toimittavan. Eli jos on flunssaoireita tai tuntee itsensä kipeäksi, on syytä varmistaa ensin, että on kunnossa ennen Leville lähtöä. Täällä puolestaan terveysturvallisuus on hoidettu hyvin. Ja onhan täällä väljempää, 900 asukkaan kylässä”, Kivisaari sanoo.

Kotimainen matkailija hakee samoja elämyksiä kuin ulkomainen

Lapissa on alettu kuluneen syksyn aikana kiivaasti pohtia, miten kotimainen matkailija saataisiin kiinnostumaan sinne matkustamisesta entistä useammin, ja Levin etätyöpaketti on siitä ensimmäisiä lanseerauksia.

”Meille on tullut paljon toivomusta, että kotimaanmatkailijalle pitäisi tehdä asiat mahdollisimman helpoksi. Eli yhdellä selkeällä tuotteella tietävät, minkä palvelun saavat. Nyt ollaan vastattu kotimaan kysyntään”, Kivisaari sanoo.

Ja ehkä kotimainen turisti ei paljoa erokaan ulkomaisesta:

”Teimme vasta kyselyn siitä, mitä kotimaiset matkailijat haluaisivat täällä tehdä. Ykkösenä oli maisemien katselu ja kakkosena revontulien kokeminen. Että kyllä suomalaistakin kiinnostaa Lapin kaunis luonto”, Kivisaari sanoo ja naurahtaa.

Levillä myydäänkin lokakuuta nyt hyvällä sykkeellä.

”Lokakuu myy tällä hetkellä reippaasti. Olemme myyneet tällä hetkellä lokakuusta jo 68 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Tiedämme jo, että lokakuu tulee olemaan meille huomattavasti vilkkaampi kuin aiemmin. Ja tätä etäpakettia on kovasti myös mainostettu lokakuulle.”

Visit Levin toimitusjohtaja Kivisaari uskoo, että Lapin elinkeinoja ruokkivaa matkailijamassaa riittää kotimaassakin.

”Itsekin tulin Lappiin vasta yli nelikymppisenä ensimmäisen kerran ja uskon, että Suomessa on paljon sellaisia, jotka eivät ole vielä päässeet Lappia ja tätä luontoa kokemaan.”